Wat verandert er als je 18 wordt?

Met project 18&zo wil Stichting Hoezo Anders alle regelzaken rondom je 18e verjaardag inzichtelijk maken. Wat moet je allemaal zelf regelen en hoe kan je dit het beste aanpakken? Zij geven het woord aan jou, jij weet immers het beste waar jij iets aan hebt! Ook maakten zij een infographic, zodat jij zelf weet waar je aan moet en kunt denken als je 18 wordt.

18 worden en dan?
18enzo_logo‘Ik weet nog hoe het ging toen ik achttien werd,’ vertelt Luuk (19) aan Hoezo Anders. ‘Er kwam zoveel informatie op me af en ik voelde me gestresst, omdat ik niet zeker wist of alles nu wel goed geregeld was.’ Inmiddels weet Luuk als geen ander hoe nodig het is om alle regelzaken op orde te hebben. Het is belangrijk om op tijd met je ouders en je begeleiding te praten over alles wat verandert als je 18 wordt. Wanneer bepaalde dingen, zoals je bankrekening, DigiD, je zorgindicatie en je (eventuele) woonplek in een zorginstelling, niet op tijd goed worden geregeld, kan het zijn dat deze op je 18e allemaal plots veranderen. Bij Luuk ging het op het nippertje goed, ‘Het had niet veel gescheeld of mijn begeleiding was gestopt, dat zou echt heel vervelend zijn geweest!’

Dit moet je allemaal zélf regelen
Om jou alvast op weg te helpen met alle regelzaken, maakte Hoezo Anders deze infographic. Hierin vind je precies wat je allemaal zélf moet regelen als je 18 wordt. De punten bestaan uit dingen die je moet regelen en er worden tips gegeven over wat andere belangrijke zaken zijn om aan te denken. Je wist vast wel al dat je je rijbewijs mag halen als je 18 bent, maar wist je ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor alle schade en boetes die je hier mee maakt? Download de infographic als PDF!

18enzo_infographic_header

Jij aan het woord
Jij kan project 18&zo een handje helpen door de vragenlijst in te vullen. Hoezo Anders is heel erg benieuwd naar wat jou zou kunnen helpen met alles rondom je 18e. Het invullen van de vragenlijst is anoniem en duurt ongeveer 10 minuten. Onder de invullers wordt een bol.com cadeaubon van €25 verloot!